Pages

Thursday, September 9, 2010

9 Beraya Awal!!!!

KANGAR: Kumpulan Al Nadzir Awwalun mendakwa mereka menyambut Aidilfitri semalam, dua hari lebih awal berbanding umat Islam lain di negara ini berdasarkan perkiraan empat elemen utama iaitu air, udara, api dan angin selain anak bulan Syawal kononnya sudah kelihatan, malam kelmarin.

TAHAN...ketua dan pengikut kumpulan terbabit dibawa ke pejabat Jaips untuk diambil keterangan, semalam.
TAHAN...ketua dan pengikut kumpulan terbabit dibawa ke pejabat Jaips untuk diambil keterangan, semalam.
Seorang ahli jemaah dikenali Abang Man ketika ditemui berkata, dia sudah mengikuti kumpulan itu sejak 1993 dan menyatakan semua yang dia lakukan mengikut hukum dan ajaran Islam.

“Anak bulan sudah keluar malam tadi (Selasa) dan Aidilfitri perlu segera disambut iaitu hari ini (Rabu),” katanya yang turut ditahan bersama lapan yang lain, termasuk dua wanita kerana disyaki menyambut Aidilfitri lebih awal daripada ditetapkan pemerintah di sebuah surau ahli kumpulan terbabit di Taman Pertiwi Indah, Seriab, dekat sini, semalam.

Kumpulan yang membabitkan penduduk tempatan itu ditahan ketika khusyuk mendengar khutbah Aidilfitri disampaikan ketua kumpulan terbabit yang berusia 51 tahun, kira-kira jam 8.30 pagi.

Serbuan dilakukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Perlis (Jaips) dan beberapa anggota polis menemui beberapa bungkusan kuih-muih, termasuk lemang dan ketupat dipercayai dibawa kumpulan terbabit untuk menyambut Aidilfitri.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perlis (Jaips), Abdul Malik Hussin, berkata lima yang ditahan itu membabitkan anak-beranak iaitu ketua kumpulan bersama isteri, dua anak lelaki serta menantu mereka manakala empat lagi penduduk tempatan yang menjadi pengikut setia kumpulan terbabit.

Katanya, pihaknya yang mendapat maklumat awam bergegas ke tingkat atas bangunan bersebelahan pejabat cawangan baru News Straits Time Press (M) Bhd (NSTP) yang dijadikan surau serta markas ahli kumpulan jemaah terbabit.

“Mereka ditahan berusia 19 hingga 61 tahun. Ketika anggota penguat kuasa memasuki bangunan terbabit, ketua kumpulan memegang tongkat dan berdiri atas mimbar khas untuk membaca khutbah Aidilfitri kepada lapan jemaah lain.

“Teks khutbah yang dibaca pula dikeluarkan Majlis Agama Islam Perlis (Maips) keluaran 2000. Ini bermakna mereka baru selesai mengadakan solat Aidilfitri.

“Kumpulan terbabit menyambut Aidilfitri lebih awal ditetapkan pemerintah sedangkan umat Islam akan mengetahui tarikh sebenar perayaan dengan melihat anak bulan petang ini (semalam),” katanya ketika ditemui di pejabat Jaips, di sini, semalam.

Beliau berkata, semua ahli kumpulan dibawa ke pejabat Jaips untuk diambil keterangan dan akan didakwa di mahkamah mengikut Seksyen 28, Enakmen Jenayah Dalam Syarak 1991 kerana menghina kuasa pemerintah.

Jika sabit kesalahan semua suspek boleh didenda RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Abdul Malik berkata, kumpulan jemaah diketuai seorang guru dari Indonesia itu bertapak di Perlis sejak 10 tahun lalu. Walaupun bilangannya kecil ia perlu dibanteras kerana boleh memesongkan akidah umat Islam.

“Mereka juga berpuasa dua hari lebih awal iaitu 9 Ogos lalu dan sudah membuat kiraan berdasarkan hukum akal, Aidilfitri perlu disambut hari ini (semalam),” katanya.~ Apa kes ni??xsabar nak beraya ke??relax ar....sabar ar sket...tunggu pengumuman kan senang..xpsl2 kene tangkap..~

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails